Δεν είμαστε μόνοι. Τουλάχιστον δεν είμαστε μόνοι ως γαλάζιοι πλανήτες στο Διάστημα. Περίπου 63 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα, υπάρχει ο εξωπλανήτης HD189733b, ο οποίος όπως κατέδειξαν τα στοιχεία που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Χαμπλ, είναι ένας «μπλε πλανήτης», όπως η Γη.

Ο HD189733b δεν είναι κατοικήσιμος, ξεκαθάρισαν οι επιστήμονες της ΝASA και των πανεπιστημίων του Εξετερ και της Οξφόρδης, που εξέτασαν τα στοιχεία του Χαμπλ. Τουναντίον είναι ένας πλανήτης που μοιάζει πολύ στον Ερμή: Είναι τόσο κοντά στο άστρο του, το HD189733, που αναπτύσσονται θερμοκρασίες περί τους 1.000 βαθμούς Κελσίου. Το γαλάζιο του δεν οφείλεται στο χρώμα του ωκεανού, αλλά παράγεται από καταιγίδες υγροποιημένων υλικών οι οποίες μαίνονται παράλληλα με τρομακτικούς ανέμους ταχύτητας 7.000 χλμ./ω.

«Είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν το χρώμα ενός εξωπλανήτη» είπε ο Φρέντερικ Ποντ, του Πανεπιστημίου του Εξετερ, ο οποίος συνέταξε τη σχετική μελέτη.

Για τους επιστήμονες αποτέλεσε μια τεράστια πρόκληση η καταγραφή του χρώματος του HD 189733b, διότι το γειτονικό άστρο «κατάπινε» κάθε άλλο φως. Οταν ο πλανήτης πέρασε πίσω από το άστρο το μπλε χρώμα του φάσματος κατέρρευσε και έτσι οι εξακριβώθηκε ότι το χρώμα του HD189733b αν ιδωθεί με ανθρώπινο μάτι είναι μπλε.

Ο HD189733b βρίσκεται στον αστερισμό της Αλωπού. «Αυτός ο πλανήτης είχε μελετηθεί επαρκώς στο παρελθόν από πολλές ομάδες, αλλά η μέτρηση του χρώματός του αποτελεί μια πρωτιά. Μπορούμε να φανταστούμε πώς θα έμοιαζε ο πλανήτης αν μπορούσαμε να τον δούμε με τα δικά μας μάτια» είπε ο Δρ. Ποντ. topstory.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai