Δεν γυμνάζεστε συχνά; Προτιμάτε να κάθεστε στον καναπέ και να βλέπετε τηλεόραση από το να ασχολείστε με τα σπορ; Μην τα βάζετε με τον εαυτό σας, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, δεν είναι θέμα τεμπελιάς, αλλά γονιδίων!

Μπορεί, λοιπόν, η τεμπελιά να είναι γραμμένη στο DNA μας; Οι ερευνητές έρχονται να απαντήσουν καταφατικά, καθώς γενετικά χαρακτηριστικά μπορεί να προδιαθέτουν μερικούς ανθρώπους στην αποφυγή της σωματικής εργασίας.

Οι επιστήμονες κατάφεραν επιλεκτικά να εκθρέψουν αρουραίους, οι οποίοι ήταν είτε πολύ δραστήριοι, είτε πολύ τεμπέληδες, δείχνοντας έτσι ότι η γενετική παίζει κάποιο ρόλο στην προθυμία μας να γυμναστούμε. 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Physiology», μέτρησε το πόσες φορές οι αρουραίοι πήγαν οικειοθελώς στον τροχό μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διασταύρωσαν τους 26 πιο δραστήριους αρουραίους μεταξύ τους και την ίδια διαδικασία ακολούθησαν με τους 26 πιο τεμπέληδες. Μετά την επανάληψη του προγράμματος αναπαραγωγής για 10 γενιές, η γενεαλογική γραμμή των πιο δραστήριων αρουραίων έτρεχε 10 φορές περισσότερο από τη γενεαλογική γραμμή των τεμπέληδων.

«Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα στην ταυτοποίηση και άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην παχυσαρκία στον άνθρωπο», δήλωσε ο καθηγητής Frank Booth, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν να εξετάσουν τις επιδράσεις των ταυτοποιημένων γονιδίων στην προθυμία του ανθρώπου να γυμναστεί. Πηγή: vita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai