Πολλές φορές ακούμε σε συζητήσεις ερωτήσεις του τύπου «Γιατί οι άνδρες αδυνατίζουν πιο εύκολα από τις γυναίκες;» ή «Πώς είναι δυνατόν οι άνδρες να τρώνε τόσο μεγάλες ποσότητες και να μην παχαίνουν;». 

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος/διατροφολόγος Μυρτώ - Μαρία Μυλωνά, υπάρχουν επίσης φορές που ένα ζευγάρι αποφασίζει να κάνει δίαιτα «παρέα» και, ενώ σε πρώτη φάση ακούγεται... εξαιρετικό, αφού φαίνεται ευκολότερο να τρως σωστά και να αθλείσαι όταν έχει συμφωνήσει και ο σύντροφός σου να κάνει το ίδιο, τελικά όταν μπαίνουν στη διαδικασία συνειδητοποιούν ότι, μολονότι η προσπάθεια είναι η ίδια, τα αποτελέσματα δεν είναι ισάξια. Ο άνδρας χάνει πιο εύκολα, αν και κάνει και διάφορες διατροφικές παρασπονδίες.

Γενικά, ισχύει ότι το αδυνάτισμα για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι διαφορετικό τόσο στα αποτελέσματα όσο και στα κίνητρα.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από τα κίνητρα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι γυναίκες ενοχλούνται από τα πρώτα παραπανίσια κιλά, ενώ οι άνδρες είναι πιο ανεκτικοί με τα κιλά τους. Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στη διαδικασία της δίαιτας με μόλις 3-4 επιπλέον κιλά. Αντίθετα, σπάνια βλέπουμε στα γραφεία μας άνδρες που έχουν να χάσουν λιγότερα από δέκα κιλά.

Μια πρόσφατη έρευνα σε δείγμα 1.000 ανδρών και γυναικών αναζήτησε τα κίνητρα των δύο φύλων.

Για τις γυναίκες, το βασικό κίνητρο ήταν η εμφάνιση, σχεδόν σε ποσοστό 40%. Για τους άνδρες το «δεν αισθάνομαι υγιής» ήταν ο πιο σημαντικός λόγος για να ξεκινήσουν δίαιτα.

Επίσης, είναι γεγονός ότι οι άνδρες παίρνουν πιο απλές και στοχευόμενες αποφάσεις για το αδυνάτισμα από ό,τι οι γυναίκες. Έτσι, τις περισσότερες φορές ένας άνδρας, όταν το αποφασίσει, θα το κάνει.

Και τώρα ας παραδεχτούμε την αλήθεια για το ασθενές φύλο. Οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερες θερμίδες και χάνουν δυσκολότερα βάρος, ενώ οι άνδρες αδυνατίζουν πιο εύκολα.

Όσον αφορά στη διατροφή, το θερμιδικό περιεχόμενο του διαιτολογίου για έναν άνδρα είναι σαφώς μεγαλύτερο από αυτό της γυναίκας. Αυτό συμβαίνει, διότι το ασθενές φύλο έχει σαφώς λιγότερη μυϊκή μάζα από τη φύση του, με αποτέλεσμα να «καίει» λιγότερες θερμίδες, οπότε χρειάζεται λιγότερο φαγητό για να συντηρηθεί και ακόμη πιο λίγο για να μειώσει το βάρος του.

Οι γυναίκες επίσης έχουν τη διπλάσια μάζα λίπους από τους άνδρες, καθώς «παλεύουν» με περίπου 40 δισεκατομμύρια λιποκύτταρα, ενώ οι άνδρες μόνο με 20 δισεκατομμύρια. Το βάρος των γυναικών αποτελείται κατά 20-25% από λίπος, ενώ αυτό των αντρών απαρτίζεται κατά 10-15% από λίπος και κατά 20-25% από μυς, που ζυγίζουν το 40% του βάρους τους. Καθώς, λοιπόν, οι μύες καταναλώνουν ενέργεια και οι άνδρες έχουν περισσότερους από τις γυναίκες, είναι φανερό γιατί αδυνατίζουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα από αυτές.

Η μυϊκή μάζα, δηλαδή, είναι ο μεταβολικά ενεργός ιστός, οπότε από το ποσοστό του μυϊκού ιστού εξαρτάται ο βασικός μας μεταβολισμός. Έτσι, λοιπόν, εκ φύσεως και από κατασκευής οι γυναίκες έχουν μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις από ό,τι οι άνδρες.

Συνεπώς, μια επιλογή της φύσης κάνει το αδυνάτισμα αντρική υπόθεση!

Γενικά οι γυναίκες παχαίνουν ευκολότερα από τους άνδρες, επειδή:
• έχουν λιγότερη μυϊκή μάζα και περισσότερα λιποκύτταρα από αυτούς
• κάνουν παιδιά και η εγκυμοσύνη είναι περίοδος κατά την οποία αυξάνεται ο λιπώδης ιστός – παρόμοια περίοδος δεν υπάρχει για τους άνδρες!
• τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες), που παράγονται από τις ωοθήκες από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση, συντελούν στη δημιουργία αποθεμάτων λίπους σε επίμαχα σημεία (γλουτούς, μηρούς)
• περνούν σε κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση (μετά τα 50 ο μεταβολισμός «τεμπελιάζει» και η καύση των θερμίδων μειώνεται περίπου κατά 10%).

Παρόλο που οι γυναίκες αδυνατίζουν πιο δύσκολα από τους άνδρες, στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες και αντέχουν καλύτερα στις ασθένειες. Ακόμη, για τις πέντε κυριότερες αιτίες θανάτου, δηλαδή τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τις χρόνιες ασθένειες των πνευμόνων και τα δυστυχήματα, η αναλογία θανάτων των ανδρών είναι από 40% έως 220% μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις γυναίκες.

Επίσης, οι μελέτες που έγιναν σε διάφορα πανεπιστημιακά κέντρα του εξωτερικού αποκαλύπτουν ότι, αν και ο εγκέφαλος των γυναικών είναι πιο μικρός, λειτουργεί με διπλάσια ταχύτητα απ’ ό,τι των ανδρών.

Οπότε, ας δεχτούμε ότι «όλα εν σοφία εποίησε» και ότι οι επιλογές της φύσης δεν είναι τυχαίες... Πηγή: diatrofi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai