Σε εννέα χρόνια λειτουργίας του έχει αποκτήσει ένα δισεκατομμύριο χρήστες. Όταν όμως το Facebook γεννήθηκε, στις 4 Φεβρουαρίου του 2004, μετρούσε είκοσι πέντε χρήστες, όλοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπως ο οραματιστής και φιλόδοξος Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Ποιοι ήταν όμως οι είκοσι πέντε πρωτεργάτες της πιο διάσημης στον κόσμο κοινωνικής δικτύωσης και με τι ασχολούνται σήμερα; 

Τα γενέθλια του Facebook ήταν ένα έναυσμα για την ιστοσελίδα Buzzfeed να αναζητήσει τους πρώτους αυτούς χρήστες που με τη νεανική αισιοδοξία τoυς και τον ενθουσιασμό τους το εγκαινίασαν. Ανάμεσά τους, η ιστοσελίδα βρήκε ότι συγκαταλέγονται δικηγόροι, γιατροί, χρηματιστές, ραβίνος, ένας πρωταθλητής στο τριπλούν, επιχειρηματίες στον κοινωνικό τομέα και ένας πυροσβέστης. Οι περισσότεροι -όπως ο Ζούκερμπεργκ- πίστεψαν σε καινοτόμες ιδέες και έγιναν πλούσιοι πριν προλάβουν να γίνουν τριάντα. 

Ο ιδρυτής του Facebook έχει τον αριθμό 1 ως χρήστης, αν και θα έπρεπε να έχει τον αριθμό 4, επειδή έγιναν τρεις άκυρες δοκιμές πριν πετύχει η τέταρτη. Δεύτερος χρήστης ήταν ο Κρις Χίους, συνιδρυτής της ιστοσελίδας, ενώ υπήρξε και ο πρώτος εκπρόσωπος της εταιρείας. Ομως, το 2008 εγκατέλειψε το Facebook για να συνεισφέρει στη διαδιακτυακή καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης παλιών και νέων ΜΜΕ, ανάμεσά τους το περιοδικό «New Republic». Ο Ντάστιν Μόσκοβιτς, συνιδρυτής και τρίτος χρήστης, μετά την αποχώρησή του από το Facebook ξεκίνησε την Asana, μια εφαρμογή που είναι εναλλακτική λύση, αντί για e-mail. Ο τέταρτος ήταν ο Αριε Χάζιτ, ο οποίος μόλις αποφοίτησε επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου σπουδάζει για να γίνει ραβίνος και συνεργάζεται σε μη κερδοσκοπική οργάνωση. Την πρώτη πεντάδα κλείνει ο Αντριου Μακ Κόλουμ, συνιδρυτής και εμπνευστής του λογότυπου του Facebook, ο οποίος ασχολεείται πλέον με διαχείριση επιχειρηματικών κεφαλαίων. Αλλες πηγές όμως δίνουν την πέμπτη θέση στον Μαρσέλ Λαβερντέτ, ο πρώτος από τους χρήστες που δεν φοίτησε στο Χάρβαρντ.

Στην πρώτη πεντάδα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Buzzfeed, ακολουθούν ο Κόλιν Κέλι, δικηγόρος σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Μαρκ Καγκάνοβιτς με σπουδές στη βιοπληροφορική και ο χρηματιστής στην JP Morgan Αντρέι Μπόρος. Ενατος χρήστης είναι ο Μανουέλ Αντόνιο Αγκιλάρ, ο οποίος μετακόμισε στη Γουατεμάλα και άνοιξε εταιρεία εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Η δεκάδα κλείνει με τον ακτινολόγο Ζακ Μπερσί.

Η δεύτερη δεκάδα των πρωτοπόρων του Facebook ανοίγει με τον Σαμίρ Λέιν, φίλο του Ζούκερμπεργκ, ο οποίος πήρε μέρος στο τριπλούν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου με την ομάδα της Αϊτής. Ο Λέιν συνεργάζεται με μη κερδοσκοπική οργάνωση, είναι δικηγόρος και συγγραφέας. Ακολουθεί η Σάρα Γκούντιν, η πρώτη γυναίκα που εντάχθηκε στο Facebook από περιέργεια και μόνο. Η Σάρα ζει στην Καλιφόρνια και ασχολείται με το design. Ο 13ος χρήστης είναι ο Κανγκ Ξινγκ Τζιν, συμφοιτητής του Ζούκερμπεργκ στους προγραμματιστές, ο οποίος εντάχτηκε στο Facebook όταν πήρε πτυχίο με έπαινο. Στη 14η θέση είναι ο Κόλιν Τζάκσον, μέλος στην ίδια αδελφότητα με τον Ζούκερμπεργκ, ο οποίος φοιτά στη Ιατρική και ακολουθεί ο Ντέιβιντ Τζάκους, ο οποίος αποφάσισε να ολοκληρώσει τις σπουδές που είχε εγκαταλείψει για να μπει στον επιχειρηματικό χώρο. Ο 16ος χρήστης Ντέιβιντ Χάμερ, μέρος του σκληρού πυρήνα των τεχνικών του Facebook, ασχολείται με επιχειρήσεις. Ακολουθούν η Αλάνα Ντέιβις, η οποία εργάζεται στην Disney και η Εμπονι Χαζλ που τελείωσε τη Νομική και κάνει πρακτική ως δικηγόρος. 

Ο Βραζιλιάνος Εντουάρντο Σαβερίν είναι ο 19ος χρήστης στο Facebook, συνιδρυτής του Facebook και μπίζνες μάνατζερ της εταιρείας. Ομως, η φιλία του με τον Ζούκερμπεργκ κλονίστηκε όταν αποχωρώντας από την εταιρεία, έκανε αγωγή στον πρώην φίλο του και πήγε να δουλέψει για τον ιδρυτή του Napster, Σον Πάρκερ. Μετά τον Σαβερίν, στο Facebook μπήκε ο Τζο Γκριν, ιδρυτής και πρόεδρος της επιτυχημένης πλατφόρμας Causes και ακολούθησαν ο Γκρεγκ Φράιντμαν, χρηματιστής και η Χίλαρι Σκάρλοκ Κόκαλις, που ασχολείται με τη διαφήμιση. Την 23η θέση πήρε ο Μπιλ Ολσον, ο οποίος εγκατέλειψε την τεχνολογία για να γίνει πυροσβέστης. Την 25άδα των πρώτων χρηστών του Facebook κλείνουν η Αντα Μακ Μάχον, μπλόγκερ στο Huffington και η Εϊμι Μπρόντερ, δικηγόρος στη Νέα Υόρκη.


Ρεκόρ με ένα δισεκατομμύριο χρήστες 
- Το 2012 το Facebook κατέγραψε ρεκόρ, αποκτώντας ένα δισεκατομμύριο χρήστες οι οποίοι προέρχονται από 211 χώρες του κόσμου.
- Στις πέντε τοπ χώρες με τους περισσότερους χρήστες είναι οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό.
- Η χώρα με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση χρηστών είναι η Ταϊλάνδη, με αύξηση το 2012 της τάξης του 100%.
- Τον Μάιο του 2012 ο κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης εντάχθηκε στην ομάδα εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας του γνωστού δείκτη Nasdaq.
- Καθαρή αξία μετά φόρων του Facebook το 2012: 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια. 
- Διατίθεται σε 70 ξένες γλώσσες.
- Στις 15 Ιανουαρίου 2013 το Facebook ανακοίνωσε τη νέα αναζήτηση Graph Search, η οποία παρέχει στους χρήστες μια «σαφή απάντηση» παρά ένα link με μια απάντηση... Espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai