Πώς εξηγείται η έντονη επιθυμία μας για γλυκά κατά τις δύσκολες μέρες του μήνα;
Η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων ανακουφίζει ή επιδεινώνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου; Τελικά, οι γυναίκες που υποφέρουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο πρέπει να καταναλώνουν περισσότερους ή λιγότερους υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων της ζάχαρης και της σοκολάτας; Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα έρχεται από την επιστήμη και ουδεμία σχέση έχει με τη λαιμαργία!

Τι λένε οι ερευνητές; 
Tα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι υδατάνθρακες όντως βοηθούν στην υποχώρηση των συμπτωμάτων της περιόδου. Σύμφωνα με έρευνα της Judith Wurtman, ερευνήτρια στο MIT, οι γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο συχνά αισθάνονται καλύτερα μόλις καταναλώσουν υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα η dr. Wurtman παρακολούθησε σε ερευνητικό κέντρο γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο για λίγες μέρες πριν και μετά από την έμμηνο ρύση. Στην αρχή ήταν ελεύθερες να καταναλώνουν όποιες τροφές ήθελαν. Εκείνες με τα εντονότερα συμπτώματα επέλεξαν τους περισσότερους υδατάνθρακες(γλυκά, ζυμαρικά, σάντουιτς, πατατοσαλάτα) μόνο όμως τις μέρες που προηγούνταν της έμμηνου ρύσεως. 

Στη συνέχεια, χορήγησε σε γυναίκες με ή χωρίς συμπτώματα, συγκεκριμένη δόση υδατανθράκων-2 φλιτζάνια νιφάδων καλαμποκιού με συνθετικό γάλα που έχει ελάχιστες πρωτεΐνες. Εκείνες με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εκδήλωναν συνήθως κατάθλιψη, θυμό, νευρικότητα και αίσθημα κόπωσης. Σε διάστημα μιας ώρας μετά την κατανάλωση των υδατανθράκων διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση της διάθεσής τους. Στα τεστ αξιολόγησης της διάθεσης στα οποία υποβλήθηκαν εμφάνισαν 43% λιγότερη κατάθλιψη, 38% λιγότερη συναισθηματική διαταραχή, 47% λιγότερη κόπωση, 42% λιγότερη υπερένταση και 69% λιγότερη οξυθυμία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υδατάνθρακες παράγουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της νευροδιαβιβαστικής ουσίας σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει τη διάθεση.

Μια άλλη ερμηνεία σχετικά με την επιθυμία των γυναικών για γλυκά και γενικότερα για υδατάνθρακες τις συγκεκριμένες μέρες του μήνα, δίνουν οι Βρετανοί επιστήμονες. Υποστηρίζουν ότι η συστηματική κατανάλωσή τους βοηθά να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα ο οργανισμός να βρίσκεται σε εγρήγορση. Παράλειψη υδατανθράκων για μεγάλα διαστήματα οδηγεί σε μεγάλες αυξομειώσεις του σακχάρου του αίματος, οι οποίες με τη σειρά τους συνεπάγονται έκλυση αδρεναλίνης, που εμποδίζει την πλήρη αξιοποίηση της γυναικείας ορμόνης προγεστερόνης.

Έτσι, εκτιμούν ότι η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, κοινό χαρακτηριστικό των γυναικών με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, αποτελεί ίσως μια προσπάθεια του οργανισμού να αυξήσει το σάκχαρο του αίματος, επαναφέροντας την προγεστερόνη σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που ανακουφίζει από τα συμπτώματα.

Επομένως, οι γυναίκες που υποφέρουν από το σύνδρομο αυτό δεν πρέπει να καταπνίγουν την επιθυμία που νιώθουν να καταναλώνουν γλυκά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, μακαρόνια και δημητριακά. Οι γυναίκες που ενδίδουν στις τροφές που επιθυμούν, εμφανίζουν λιγότερους μυϊκούς πόνους και νωθρότητα από εκείνες που δεν το κάνουν. Τις συγκεκριμένες μέρες του μήνα, λοιπόν, καταναλώστε χωρίς τύψεις όσα γλυκά επιθυμείτε! Πηγή: Sana Vita

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai