Ανακοίνωση στην οποία κατακρίνει την επιλογή της χώρας μας να συμμετέχει με «χαμηλόβαθμη» αντιπροσωπεία στη φετινή ετήσια Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Ντόχα, εξέδωσε το WWF Ελλάς...

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Από την κρίσιμη διάσκεψη του ΟΗΕ που αποφασίζει τώρα για τη συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο, η Ελλάδα ουσιαστικά απουσιάζει!

Συγκεκριμένα, στη 18η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα προσέρχεται με χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία που εκ του αντικειμένου των στελεχών της δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές για το περιβάλλον, την ενέργεια ή την κλιματική αλλαγή. Με αρχηγούς κρατών, υπουργούς, πολιτικούς ηγέτες και την επιστημονική κοινότητα να έχουν ήδη ξεκινήσει τις σημαντικές διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα προσέρχεται με αντιπροσωπεία που δεν περιλαμβάνει κανέναν ειδικό επί τού θέματος.

Παρότι οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα δεν έχουν πλήρως «αναρρώσει» από τη μεγάλη αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης το 2009, οι συζητήσεις στη Ντόχα θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές. Η σημασία τους έγκειται στο γεγονός ότι θα πρέπει να δοθεί μια λύση για την επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, η ισχύς του οποίου εκπνέει στο τέλος του έτους, αλλά και να αποσαφηνιστούν μια σειρά από μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων που προκαλεί ήδη η κλιματική αλλαγή».

«Θα περιμέναμε η κρίση να οδηγεί την Ελλάδα σε δυναμική παρουσία στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, ειδικά για ζητήματα που αφορούν στο μέλλον της χώρας και έχουν σοβαρή οικονομική διάσταση. Όμως, εκτός του ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιες είναι οι θέσεις της Κυβέρνησης, από τη λίστα συμμετεχόντων που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γραμματεία της διάσκεψης προκύπτει ότι η αντιπροσωπεία της χώρας, αποτελείται από χαμηλόβαθμα στελέχη που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς. 

Σύμφωνα με το WWF, δεν είναι η πρώτη φορά που -επί της ουσίας- η Ελλάδα λάμπει δια της απουσίας της από την έναρξη των συζητήσεων. Το 2007 είχε συμβεί το ίδιο, στο Μπαλί της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον διεθνή χλευασμό και να αναγκαστεί εκ των υστέρων να αποστείλει πολυπληθή αντιπροσωπεία.

«Ο περιορισμός της δυναμικής των ΑΠΕ, η έμφαση σε νέες ρυπογόνες επενδύσεις, η περαιτέρω υποβάθμιση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και η αδιαφορία για ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων περιβαλλοντικής πληροφόρησης φανερώνουν πως η κυβέρνηση επιλέγει να βάλει στην άκρη τα μεγάλα οφέλη σε θέσεις εργασίας και ποιότητα ζωής από την έγκαιρη στροφή σε καινοτόμες δράσεις χαμηλής έντασης άνθρακα, παραμένοντας παγιδευμένη σε αντιαναπτυξιακές και παρωχημένες επιλογές», καταλήγει η ανακοίνωση. Zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai