Ιστοσελίδες προωθούν την ανορεξία

Σε επικίνδυνα παιχνίδια ανταγωνιστικής απώλειας βάρους εμπλέκονται όλο και περισσότερα κορίτσια, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι οποίοι...προειδοποιούν για δραματική αύξηση των ιστοσελίδων που προωθούν την ανορεξία.

Οπως προκύπτει μέσα από την πρώτη έρευνα που γίνεται πάνω στο συγκεκριμένο φαινόμενο, περίπου 400 έως 500 σάιτ, τα οποία επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες νεαρά άτομα, διαφημίζουν δίαιτες με ημερήσια πρόσληψη 400-500 θερμίδων την ημέρα, σε συνδυασμό με καφέ, τσιγάρα και χάπια διαίτης. Οι εν λόγω ιστοσελίδες ενθαρρύνουν τα κορίτσια να «λιμοκτονήσουν για χάρη της τελειότητας», βομβαρδίζοντάς τα με φωτογραφίες υπερβολικά αδύνατων σταρ, όπως η Κίρα Νάιτλι και η Βικτόρια Μπέκαμ, για να αντλήσουν «έμπνευση».

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα του πανεπιστημίου Ιπσγουιτς, μέσα σε έναν χρόνο περισσότεροι από 500.000 νέοι επισκέφτηκαν τις ιστοσελίδες αυτές. Εξάλλου, προηγούμενη μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2011 έδειξε ότι πάνω από ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών είχε εκτεθεί σε ένα ή περισσότερα σάιτ σχετικού «βλαβερού περιεχομένου». Οπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Εμα Μποντ, οι εν λόγω ιστοσελίδες έχουν δημιουργηθεί από πάσχοντες από διατροφικές διαταραχές και έχουν αποκτήσει κοινό που τις επισκέπτεται με «σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια». Δεν υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις εμπορικής εκμετάλλευσής τους.

«Ξεκινάει από κάποιον που θέλει να μοιραστεί την εμπειρία του, ο οποίος καθώς αποκτά κοινό, αισθάνεται κάτι σαν θεότητα» λέει χαρακτηριστικά η Μποντ, προσθέτοντας ότι εκτός από τις ιστοσελίδες, υπάρχει και πληθώρα blog. Στην πλειοψηφία τους, εστιάζουν στην ελάχιστη πρόσληψη τροφής, στην πρόκληση εμετών και στη χρήση καθαρτικών και χαπιών διαίτης, που μπορεί να προμηθευτεί κανείς παράνομα στο Διαδίκτυο. Εξίσου επικίνδυνο χαρακτηριστικό τους είναι ο ανταγωνισμός που ξεσπάει συχνά ανάμεσα σε «ανορεξικούς φίλους» σχετικά με το ποιος θα επιτύχει τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους. 

Σύμφωνα με την Μποντ, η απειλή που προκύπτει μέσα από τις ιστοσελίδες αυτές μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη σωστή εκπαίδευση των νέων και τη βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου.Espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai