Το στρες προκαλεί την εμφάνιση της ακμής

Το στρες προκαλεί εξάρσεις ακμής και επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες, λόγω ενεργοποίησης του ενδοκρινικού συστήματος και εξαιτίας της παραγωγής, τόσο ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες), όσο...και κορτιζόλης (κορτικοστεροειδής ορμόνη). Η αντίδραση του οργανισμού στη σφοδρή επίθεση που δέχεται από το στρες, σε βιολογικό επίπεδο περιλαμβάνει τις ακόλουθες διεργασίες, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως απάντηση του οργανισμού στο χρόνιο πολιτισμικό στρες:

• Αύξηση της παραγωγής σμήγματος: το δέρμα γίνεται λιπαρό, έχει αποφραγμένους πόρους, ενώ ενεργοποιείται το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής, με συνέπεια την εμφάνιση ακμής στο τριχοσμηγματογόνο θύλακα, που εκδηλώνεται με μη φλεγμονώδεις (ανοιχτοί και κλειστοί φαγέσωρες) και φλεγμονώδεις (φλύκταινες, βλατίδες) βλάβες ακμής.• Τοπική φλεγμονώδη αντίδραση που οφείλεται στην απόφραξη των πόρων και στην βακτηριακή λοίμωξη, με αποτέλεσμα το σχηματισμό φλύκταινας.• Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή ικανότητα επούλωσης του δέρματος.• Η συνοχή της κυτταρικής μεμβράνης διαταράσσεται, με αποτέλεσμα την αλλοίωση της διαπερατότητάς της, που οδηγεί τελικά σε ενδοκυτταρική απώλεια νερού και σε μη ομαλή λειτουργία σε επίπεδο κυττάρου & συνδετικού ιστού.

Το καταπονημένο δέρμα με βλάβες λόγω άγχους και με εμφανή σημάδια πρόωρης γήρανσης, είναι πιο ευάλωτο στην ενδεχόμενη εισβολή του προπιονικού βακτηριδίου της ακμής. Επιπρόσθετα, το άγχος προκαλεί υπερδιέγερση και υπερλειτουργία των αδένων, με συνέπεια την επιτάχυνση των μηχανισμών γήρανσης και πολύ συχνά πυροδοτεί και την εμφάνιση ακμής στους θύλακες των τριχών και στους σμηγματογόνους αδένες. Το ώριμο δέρμα, είναι εύθραυστο και γι' αυτό πολλές θεραπείες ακμής μπορεί να μην είναι οι κατάλληλες, διότι απευθύνονται σε ένα πιο ανθεκτικό δερματικό ιστό, οπότε μπορεί να προκαλέσουν βλάβη. Γι' αυτό φροντίστε να είστε ήρεμες και αντιμετωπίστε την ακμή ενηλίκων με τη βοήθεια του δερματολόγου και προϊόντων που ενδείκνυνται για την περίπτωση. Queen.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai