Εικόνες από την αθέατη, "σκοτεινή" πλευρά της Σελήνης, έστειλε στη Γη η διαστημική αποστολή της Nasa, GRAIL. Η λήψη των εικόνων... 
που βλέπετε στην φωτογραφία αλλά και στο βίντεο (CREDIT: NASA/JPL-Caltech) έγινε στις 19 Ιανουαρίου 2012, από την κάμερα MoonKAM της "Άμπωτης", που είναι μία από τις δυο διαστημικές συσκευές της αποστολής.
Οι καταγραφές επιβεβαιώνουν αυτό που οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν, ότι δηλαδή δεν υπάρχει "σκοτεινή" πλευρά του φεγγαριού! Ακόμη κι εκεί, στην αθέατη σε εμάς πλευρά της Σελήνης, υπάρχει φως με εξαίρεση κάποιους κρατήρες που είναι μονίμως σκιασμένοι στους πόλους.
Στο βίντεο, μπορείτε να δείτε στην κορυφή της οθόνης τον βόρειο πόλο της Σελήνης καθώς το σκάφος έχει κατεύθυνση προς το νότιο πόλο του φεγγαριού μας. Κάποια στιγμή διακρίνεται επίσης ο κρατήρας Drygalski ο οποίος εχει στη μέση έναν σχηματισμό που μοιάζει με αστέρι και δημιουργήθηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια από την πρόσκρουση αστεροειδούς στην επιφάνεια της Σελήνης. Το βίντεο ολοκληρώνεται με εικόνες από μια περιοχή που βρίσκεται στο σεληνιακό νότιο πόλο.
Η ονομασία GRAIL, που σημαίνει "Δισκοπότηρο", προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Gravity Recovery and Interior Laboratory, όπως ονομάζεται η αποστολή της Nasa. Αποτελείται από δυο "δίδυμες" διαστημικές συσκευές, την "Πλημμυρίδα" (Flow) και την "Άμπωτη" (Ebb), οι οποίες είναι εξοπλισμένες με ειδικό προηγμένο φωτογραφικό εξοπλισμό.
Σκοπός της αποστολής, είναι να δώσει απαντήσεις σε μακροχρόνια ερωτήματά σχετικά με τη Σελήνη και να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον τρόπο σχηματισμού της Γης και των άλλων βραχωδών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. pyles.tv

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai