Νέα συσκευή δίνει λύση στο ροχαλητό

Συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη και εμφυτεύεται κάτω από τη γλώσσα μπορεί να δώσει λύση στο «θορυβώδες» πρόβλημα του ροχαλητού. Νέα έρευνα...δείχνει ότι το εμφύτευμα που διεγείρει το νεύρο το οποίο ελέγχει τους μυς της γλώσσας, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας, βασικής αιτίας του ροχαλητού. 
Η συσκευή είναι προγραμματισμένη ώστε να λειτουργεί μόνο στον ύπνο, ενώ μπορεί να ενεργοποιείται ή να απενεργοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, με τηλεκοντρόλ. 
Το Υπογλώσσιο Σύστημα Νευρικής Διέγερσης (Hypoglossal Nerve Stimulation System) όπως ονομάζεται το εμφύτευμα, δοκιμάζεται στο νοσοκομείο Sir Charles Gairdner στο Περθ της Αυστραλίας και τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ αποτελεσματικό. 
Τοποθετήθηκε σε 21 ασθενείς, ηλικίας από 43 έως 63 ετών, όλοι εκ των οποίων είχαν ήπια υπνική άπνοια. Εξι μήνες μετά την εμφύτευση του συστήματος διαπιστώθηκε ότι η σοβαρότητα της άπνοιας τη νύχτα μειώθηκε σημαντικά όπως και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας που είναι συνέπειά της. 
Το σύστημα λειτουργεί με την εμφύτευση ενός μικρού ηλεκτροδίου δίπλα στο υπογλώσσιο νεύρο. Μια γεννήτρια σε μέγεθος βηματοδότη τοποθετείται επίσης χειρουργικά στο στέρνο και συνδέεται με το ηλεκτρόδιο της γλώσσας μέσω καλωδίων που τοποθετούνται υποδόρια. 
Αυτά τα καλώδια είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες οι οποίοι παρακολουθούν την αναπνοή και όταν διαπιστώνουν κακή κυκλοφορία του αέρα στους αεραγωγούς δίνουν το σύνθημα για ενεργοποίηση του υπογλώσσιου νεύρου.Espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai