Βρέθηκε φεγγάρι που μπορεί να φιλοξενήσει ζωή;

Πριν από λίγους μήνες επιστήμονες εντόπισαν έναν πλανήτη στο Kepler 16, ένα σύστημα που αποτελείται από δύο άστρα. Ομάδα αστροφυσικών...
στις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι είναι πιθανό ο πλανήτης να διαθέτει έναν δορυφόρο που πιθανώς να διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές για την παρουσία της ζωής.
Το σύστημα Kepler 16 βρίσκεται σε απόσταση 200 ετών φωτός από τη Γη και τον περασμένο Σεπτέμβριο εντοπίστηκε εκεί ένας πλανήτης, ο Kepler 16b. Ο πλανήτης αυτός είναι ένας γίγαντας αερίων με μάζα ανάλογη με αυτή του Κρόνου και το εντυπωσιακό είναι ότι περιστρέφεται γύρω από τα δύο άστρα ταυτόχρονα. Πρόκειται για τον πρώτο πλανήτη που εντοπίζεται να κινείται γύρω από δύο άστρα και γι αυτό η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.
Αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου Arlington στο Τέξας, οι οποίοι μελετούν το σύστημα, υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό ο πλανήτης Kepler 16b να διαθέτει έναν δορυφόρο ο οποίος ίσως διαθέτει συνθήκες ευνοϊκές για την παρουσία της ζωής. Ζητούν μάλιστα από την NASA να στρέψει τα δικά της επίγεια και διαστημικά όργανα παρατήρησης στο Kepler 16 για να αναζητήσει την «εξωηλιακή Σελήνη» όπως χαρακτήρισε τον δορυφόρο η ομάδα των αστροφυσικών.
Μία πρωτοφανή και άκρως εντυπωσιακή ανακάλυψη, έκανε το ερευνητικό διαστημικό σκάφος Kepler της NASA: εντόπισε έναν πλανήτη στον Γαλαξία μας, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από δυο άστρα ταυτοχρόνως, δηλαδή έχει δύο Ήλιους!
Οι λάτρεις της ταινίας " Ο πόλεμος των Άστρων", θα θυμούνται τον πλανήτη Τατουίν όπου κατοικούσαν οι "άνθρωποι της άμμου" και είχαν την τύχη να απολαμβάνουν δύο ανατολές και δύο δύσεις (δείτε στο βίντεο τη σχετική σκηνή)! Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στην πραγματικότητα με τον Kepler- 16b, όπως ονομάστηκε ο πλανήτης, ο οποίος ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τους δύο ήλιους του σε 229 γήινες ημέρες.
Ο πλανήτης, βρίσκεται σε απόσταση 200 ετών φωτός από τη Γη και η μάζα του υπολογίζεται στο ένα τρίτο της μάζας του Δία. Σε αντιθεση όμως με τον "Πόλεμο των άστρων", οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι επειδή οι δύο Ήλιοι του είναι μικρότεροι από τον δικό μας και κυρίως λιγότερο θερμοί, η επιφάνεια του Kepler-16b θα πρέπει να ψύχεται στους -73 ως -101 βαθμούς Κελσίου. Γι αυτόν το λόγο, απέκλεισαν την πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή. 
" Πρόκειται για μια καταπληκτική μέτρηση η οποία οφείλεται στις καταπληκτικές ικανότητες του Kepler. Είναι συναρπαστικό ότι υπάρχει εκεί έξω ένας πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από δυο άστρα", δήλωσε ο Αλαν Μπος του Carnegie Institution, ο οποίος συμμετείχε στη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science». Πηγή: www.tovima.gr Madata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai