Εμβολιασμό και των αγοριών κατά του HPV

Κυβερνητική επιτροπή για θέματα υγείας των ΗΠΑ συνέστησε τον εμβολιασμό των αγοριών με το εμβόλιο για τον ιό HPV. Ο συγκεκριμένος ιός...αποτελεί τον κύριο «ένοχο» για την εμφάνιση κονδυλωμάτων και καρκίνων και στα δύο φύλα.
Η αρμόδια αμερικανική Συμβουλευτική Επιτροπή για τους Εμβολιασμούς (Advisory Committee on Immunization Practice) η οποία κάνει συστάσεις στα Κέντρα για τον Έλεγχο των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) έλαβε παμψηφεί την απόφαση να προτείνει τον εμβολιασμό των αγοριών ηλικίας 11 και 12 ετών.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για τον Εμβολιασμό και τις Αναπνευστικές Νόσους των ΗΠΑ δρα Αν Σούσατ ο εμβολιασμός των αγοριών θα έχει άμεσο όφελος ενάντια στην εμφάνιση διαφορετικών καρκίνων και κονδυλωμάτων αλλά και έμμεσο όφελος αφού εκτιμάται ότι θα μειώσει την εξάπλωση του ιού από τους άνδρες στις γυναίκες.

Μικρά ποσοστά κάλυψης των κοριτσιών
«Τα ποσοστά εμβολιασμού των έφηβων κοριτσιών για τον HPV είναι μικρότερα από αυτά που θα έπρεπε» ανέφερε η δρ Σούσατ αποδίδοντας τη χαμηλή κάλυψη των κοριτσιών με το εμβόλιο σε σύγχυση των γονέων. Όπως σημείωσε η ειδικός, οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν λανθασμένα ότι ο εμβολιασμός ενδείκνυται μόνο όταν ένα κορίτσι είναι σεξουαλικώς ενεργό. Αντιθέτως, εξήγησε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικότερο όταν χορηγείται πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία, το 49% των έφηβων κοριτσιών έχει λάβει έστω μια δόση του εμβολίου για τον HPV (το εμβόλιο χορηγείται συνολικά σε τρεις δόσεις), ενώ μόλις το 1/3 έχει λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η κάλυψη των κοριτσιών στη χώρα μας είναι ακόμη μικρότερη: στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο Πανελλήνιο Γυναικολογικό Συνέδριο έκαναν λόγο για εμβολιαστική κάλυψη που προσεγγίζει μόλις το 10% του εμβολιαστικού πληθυσμού της Ελλάδας

Εως και 8 στους 10 με HPV
Σύμφωνα με τα CDC το 50%-80% ανδρών και γυναικών μολύνεται με τον HPV, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφανίζονται συμπτώματα της μόλυνσης με τον ιό.
Ο HPV συνδέεται με πρόκληση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες αλλά και άλλων μορφών καρκίνου, όπως της κεφαλής και του τραχήλου (head and neck) τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Σημειώνεται ότι στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια για τον HPV. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας και παρέχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12 έως 26 ετών. ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai