Ιστορία γράφει ο "Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου

Ιστορία γράφει ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου αφού είναι στις πέντε προτεινόμενες ταινίες για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η τελευταία ελληνική ταινία...που ήταν υποψήφια σε αυτή την κατηγορία ήταν η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη, πριν από τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια. Το φιλμ του Λάνθιμου έδειξε τη δυναμική του από τον περασμένο Μάιο, στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου κέρδισε το βραβείο Νεότητας στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα», όπου προβάλλονται έργα νέων υποσχόμενων σκηνοθετών. Εχει επίσης διακριθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Δουβλίνου, στο Φεστιβάλ Νέου Σινεμά του Μόντρεαλ, αλλά και σε ανάλογα σε Σεράγεβο, Καταλονία και Στοκχόλμη. Στην ίδια κατηγορία των Οσκαρ υποψήφιες είναι επίσης το «Biutiful», η μεξικανική παραγωγή με πρωταγωνιστή τον Χαβιέ Μπαρδέμ που είναι υποψήφιος για Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, η δανέζικη «In a Better World», η καναδέζικη «Incedies» και η αλγερινή «Hors la Loi».

Δώδεκα υποψηφιότητες για τον «Βασιλιά»
Για τον Κόλιν Φερθ, το 2011 φαίνεται να αποτελεί ορόσημο στην καριέρα του αφού είναι υποψήφιος για Οσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στον «Λόγο του Βασιλιά», την ταινία που συγκέντρωσε δώδεκα υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, αλλά και Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου. Εκπληξη χαρακτηρίστηκε η ισχυρή παρουσία του «True Grit» με υποψηφιότητες σε δέκα κατηγορίες, ενώ ακολουθούν τα «Social Network» και «Inception» με οκτώ υποψηφιότητες. Η ταινία «Fighter» φιγουράρει ως υποψήφια σε επτά κατηγορίες. Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η απουσία του ονόματος του Κρίστοφερ Νόλαν («Inception») από την κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, ενώ αναπάντεχες ήταν και οι τέσσερις υποψηφιότητες της άκρως καταθλιπτικής ταινίας «Winter's Bone», με θέμα την επιμονή, η οποία εείναι γυρισμένη στα βουνά του νότιου Μισούρι.

Τα «πρωτάκια» των Οσκαρ
Δεν είναι λίγοι οι ηθοποιοί που φέτος ζουν μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα τους, που δεν είναι άλλη από το να δουν το όνομά τους να φιγουράρει στις υποψηφιότητες. Σε αυτή την κατηγορία, εκτός από τη 14χρονη Χάιλι Στέινφελντ του «True Grit» που δικαιούται και ηλικιακά να είναι πρωτάκι, φιγουράρουν επίσης ο Τζέσε Αϊζενμπεργκ («The Social Network»), ο Τζέιμς Φράνκο («127 Hours»), ο Κρίστιαν Μπέιλ («The Fighter»), η Τζένιφερ Λόρενς («Winter's Bone») και η Τζάκι Γουίβερ («Animal Kingdom»). Αυτοί σίγουρα θα ζηλεύουν την άνεση, αλλά και την αίγλη των συναδέλφων τους που έχουν ήδη στη συλλογή τους ένα χρυσό αγαλματίδιο, αλλά είναι και πάλι υποψήφιοι. Ο λόγος για τον Χαβιέ Μπαρδέμ, τον Τζεφ Μπρίτζες, τον Τζέφρι Ρας και τη Νικόλ Κίντμαν.

Πήραν φωτιά τα στοιχήματα
Τα γραφεία στοιχημάτων... πήραν φωτιά αμέσως μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα χρυσά αγαλματίδια. Το βρετανικό Sky Bet δίνει στην ταινία «Social Network» 1προς 3 πιθανότητες για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ φέρνει στη δεύτερη θέση τον «Λόγο του βασιλιά» με 9 προς 4. Επίσης δίνει 25 προς 1 πιθανότητες τόσο ο Κόλιν Φερθ όσο και η Ελενα Μπόναμ Κάρτερ και ο Τζέφρι Ρας να κερδίσουν τα Οσκαρ ερμηνείας για τα οποία έχουν προταθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai