Ορισμένοι άνθρωποι εκδηλώνουν σαφώς μια πολύ πιο έντονη επιθυμία για σεξ σε σύγκριση με άλλους. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους...είναι ο παγκόσμιας φήμης αθλητής του γκόλφ, ο Tiger Woods ο οποίος είδε την καριέρα του να καταρρέει όταν έγινε δημοσίως γνωστή η εμμονή του με το σεξ! Ο Tiger Woods, ήταν το απόλυτο εθνικό είδωλο για τους αμερικανούς, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι διατηρεί σχέσεις με 13 ερωμένες (τόσες ήταν τη στιγμή που γραφόταν τό άρθρο!) ενώ είναι παντρεμένος με τη Σουηδέζα Elin, μητέρα των δύο παιδιών του ((δεξιά στη φωτογραφία η απατημένη σύζυγος του Γουντς!). Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα καταφέρει να αιτιολογήσει τις πράξεις του, αν και σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, έχει ήδη νοσηλευτεί στο Μισισιπή, σε κλινική απεξάρτησης για εθισμό στο σεξ. Σύμφωνα με έρευνα το 25 τοις εκατό των ανδρών και το 17 τοις εκατό αντίστοιχα των γυναικών, έχουν απιστήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, αν και το γεγονός αυτό δεν καθιστά κανένα από αυτούς ως εθισμένο στο σεξ. Φαινόμενα απιστίας παρατηρούνται ιδιαίτερα σε άτομα που απολαμβάνουν αναγνωρισιμότητα και λάμψη, είτε πρόκειται για σταρ του σινεμά, της τηλεόρασης, της μουσικής και του αθλητισμού, όπως ο εν λόγω αθλητής Γούντς ο οποίος απάτησε την γυναίκα του πολλές φορές, είτε με άλλες γυναίκες, είτε με ιερόδουλες. Μελέτες αποδεικνύουν ότι ο εθισμός σε ορισμένες εξαρτησιογόνες ουσίες είναι φυσικός και ψυχολογικός, ενώ η αποδοχή της έννοιας του εθισμού για συμπεριφορές όπως ο τζόγος, είναι και αυτή υπαρκτή.

Μέσα όμως στις συμπεριφορές αυτές συμπεριλαμβάνεται το σεξ;

Υποστηρικτές της άποψης αυτής εκτιμούν ότι η διάγνωση για τον εθισμό του σεξ έχει βάση, ωστόσο άλλοι γιατροί ψυχικής υγιεινής διατηρούν επιφυλάξεις. Ο λόγος είναι ότι τα κριτήρια και τα μέσα διάγνωσης για τον εθισμό στο σεξ είναι αόριστα. Ο Σκοτ Λίλιενφελντ καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Emory δήλωσε : "O σεξουαλικός εθισμός είναι μια έννοια που περιγράφει αποκλειστικά και μόνο την συμπεριφορά του ατόμου και όχι τα συμπτώματα της «ασθένειας». Όταν λοιπόν κανείς διαγιγνώσκεται ως εθισμένος στο σεξ, ουσιαστικά δεν μαθαίνουμε τίποτα άλλο για εκείνον, παρά μόνο ότι δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει την σεξουαλική του ορμή."

Τελικά υπάρχει επιστημονική διάγνωση για τον σεξουαλικό εθισμό;

Ερευνητές στον τομέα της ψυχολογίας εκτιμούν πως αν και ο σεξουαλικός εθισμός δεν αποτελεί πράγματι εθισμό, εντούτοις είναι ένα φαινόμενο που χρήζει ειδικής αντιμετώπισης. Για αυτό το λόγο δημιουργούν μια ειδική κατηγορία "ψυχικής διαταραχής" μέσα στην οποία αφήνουν περιθώρια να ενταχθεί και η σεξομανία! Πιο αναλυτικά λένε πως τα άτομα που θέλουν διαρκώς σεξ, έχουν μια μορφή "εμμονής" την οποία δεν μπορούν να ελέγξουν. Συνεπώς δεν φέρουν ευθύνη για τις πράξεις τους αφού είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα. Στα πλαίσια αυτά κινείται και ο Γούντς ο οποίος ισχυρίζεται ήδη ότι είναι θύμα της "ασθένειας" του που τον οδήγει σε απιστία κατ' εξακολούθηση και ζητάει συγχώρεση!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Labels

Copyright © 2012 Afroditaki's World / Template by : Urangkurai